foto-mike

Mike Hogervorst

Oefentherapeut | Geriatrie oefentherapeut
foto-pieter

Pieter Schalker

Oefentherapeut | Fysiotherapeut

Klachten & aandoeningen

Bewegingsklachten

Nek-, arm-, schouder-, rug- of knieklachten kunnen ontstaan door een niet optimaal houding- en bewegingspatroon of door het overbelasten van de spieren, banden en pezen. Houdings- en bewegingsklachten kunnen ook mede het gevolg zijn van stress, een blessure of ziektes, zoals artrose, scoliose of botontkalking.

Parkinson

Parkinson is een enorm ingewikkelde ziekte die ontstaat in de hersenen, maar de manier waarop de ziekte zich uit is voor geen mens hetzelfde. Het treft mannen en vrouwen, jong en oud. Ieder van hen heeft zijn of haar eigen parkinson. Van trillende handen en depressies tot vastgenageld staan aan de vloer en geen initiatief meer tonen.

Symptomatisch perifeer vaatlijden (etalagebenen)

Bij perifeer arterieel vaatlijden, ook wel bekend als etalagebenen, is sprake van een vernauwing in de slagaders die naar de beenspieren gaan. In rust kunnen de spieren nog van voldoende bloed en dus zuurstof worden voorzien, maar bij inspanning is er een tekort.

Osteoporose

Osteoporose, soms ook wel botontkalking genoemd, is een chronische aandoening van het skelet waarbij de botsterkte afneemt en de structuur van het bot verandert. Door deze veranderde botstructuur ontstaan gemakkelijk botbreuken, ofwel fracturen.

Artrose

Artrose is een aandoening van de gewrichten. Een gewricht wordt meestal gevormd door twee botten. Om de uiteinden van die botten ligt een gladde bekleding: het gewrichtskraakbeen. Dit zorgt ervoor, dat de botuiteinden soepel ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.

Valpreventie ‘In Balans’

In Balans is een valpreventieprogramma voor thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. Tijdens In Balans gaan ouderen in een groep, en onder begeleiding aan de slag om de kans op een val zo klein mogelijk te maken.

Revalidatie na operatieve ingreep

Revalideren onder begeleiding van een oefentherapeut kan herstel na een operatieve ingreep bespoedigen. Na het krijgen van bijvoorbeeld een knie- of heupprothese kunt u uw conditie verbeteren en neemt uw bewegingsvrijheid toe.

Training voor een operatieve ingreep

Er zijn aanwijzingen dat het preoperatief trainen van patiënten – vooral fragiele patiënten – vóór een hart-, buik- of thoraxoperatie of gewrichtsvervangende operatie veilig, effectief en doelmatig is.

Neurologische aandoeningen

Problemen met bewegen of ademen vanwege een neurologische aandoening? De oefentherapeut leert u met zulke klachten om te gaan. Behandeling aan huis is ook mogelijk, op verwijzing van uw arts of specialist. De meest bekende neurologische aandoeningen zijn epilepsie, ALS, parkinson, MS en dementie.

Beroerte (CVA)

De eerste weken na een herseninfarct of hersenbloeding kunnen uw klachten snel minder worden. Tot een jaar na de beroerte is verbetering mogelijk. Hoe eerder u met oefenen begint, hoe beter. Liefst binnen een paar dagen.
Tijdens uw revalidatie leert u om allerlei dagelijkse activiteiten weer zelf te doen.

Hart- en vaatziekten

Hebt u een hartinfarct gehad, of een beroerte (herseninfarct)? Of last van pijn op de borst? Hart- en vaatziekten kunnen een grote impact hebben op de kwaliteit van uw leven. Het is niet altijd duidelijk hoe deze kwalen ontstaan maar met oefentherapie kunt u de schade beperken en een gezonde leefstijl ontwikkelen.

Ouderdomsklachten

Als u ouder wordt, neemt uw conditie af. U kunt last krijgen van stijfheid, minder spierkracht of geheugenverlies. Uw conditie kan ook achteruitgaan door ouderdomsziektes. Hierdoor kunt u zich kwetsbaar voelen, terwijl u juist actief en zelfstandig wilt blijven.

Ademhalingsklachten

Ademt u moeilijk? Bent u benauwd of hebt u last van hyperventilatie? U kunt last krijgen van ademhalingsproblemen door o.a. spanning of stress. De ademhaling raakt dan in de war. Het kan voelen alsof u niet genoeg lucht krijgt of dat u juist duizelig wordt vanwege een te diepe of te snelle ademhaling.

Spanningshoofdpijn

Last van een drukkende, knellende hoofdpijn? Voelt het alsof er een strakke band om uw hoofd zit? Van de schouders lopen er spieren naar de nek en het hoofd. Op die spieren staat dan misschien te veel spanning. Een niet optimale (werk)houding alsmede psychische spanning kunnen meespelen in de oorzaak.

Scroll naar boven