Geriatrie

Langer zelfstandig blijven

Revalidatie na operatieve ingreep

Revalideren onder begeleiding van een oefentherapeut kan herstel na een operatieve ingreep bespoedigen. Na het krijgen van bijvoorbeeld een knie- of heupprothese kunt u uw conditie verbeteren en neemt uw bewegingsvrijheid toe. Ook leert u omgaan met eventuele beperkingen.
Revalidatie door oefentherapie beperkt de schade. Bij een knie- of heupprothese is het van belang om direct na de operatie al te starten met het lopen met een hulpmiddel. En na ontslag uit het ziekenhuis is het belangrijk om te blijven revalideren.
Na een hartinfarct of hartoperatie kan revalidatie veel verschil maken. Met name bij het opbouwen van de conditie.

oefentherapie-hogervorst-22
oefentherapie-hogervorst-4

Begeleiding voor operatieve ingreep

Er zijn aanwijzingen dat het preoperatief trainen van patiënten – vooral fragiele patiënten – vóór een hart-, buik- of thoraxoperatie of gewrichtsvervangende operatie veilig, effectief en doelmatig is.

Preventief trainen voor buik- en thoraxoperaties en gewrichtsvervangende operaties is eveneens effectief gebleken.

Neurologische aandoeningen

Problemen met bewegen of ademen vanwege een neurologische aandoening?
De oefentherapeut leert u met zulke klachten om te gaan. Behandeling aan huis is ook mogelijk, op verwijzing van uw arts of specialist. De meest bekende neurologische aandoeningen zijn epilepsie, ALS, parkinson, MS en dementie.

oefentherapie-hogervorst-30
oefentherapie-hogervorst-34

Beroerte (CVA)

De eerste weken na een herseninfarct of hersenbloeding kunnen uw klachten snel minder worden. Tot een jaar na de beroerte is verbetering mogelijk. Hoe eerder u met oefenen begint, hoe beter. Liefst binnen een paar dagen.
Tijdens uw revalidatie leert u om allerlei dagelijkse activiteiten weer zelf te doen. Intensief oefenen is daarom noodzakelijk. Om het oefenen te vergemakkelijken wordt vaak gebruik gemaakt van een hulpmiddel zoals een looprek of wandelstok.

Hart- en vaatziekten

Hebt u een hartinfarct gehad, of een beroerte (herseninfarct)? Of last van pijn op de borst? Hart- en vaatziekten kunnen een grote impact hebben op de kwaliteit van uw leven. Het is niet altijd duidelijk hoe deze kwalen ontstaan maar met oefentherapie kunt u de schade beperken en een gezonde leefstijl ontwikkelen.

oefentherapie-hogervorst-17
oefentherapie-hogervorst-33

Ouderdomsklachten

Als u ouder wordt, neemt uw conditie af. U kunt last krijgen van stijfheid, minder spierkracht of geheugenverlies. Uw conditie kan ook achteruitgaan door ouderdomsziektes. Hierdoor kunt u zich kwetsbaar voelen, terwijl u juist actief en zelfstandig wilt blijven.

Door te blijven bewegen, kunt u ouderdomsklachten voorkomen of verminderen. De oefentherapeut leert u hoe u veilig kunt bewegen. Zo wordt u fitter en sterker, en krijgt u weer meer zelfvertrouwen.

Hulp nodig? Meldt u aan via ons aanmeldformulier

U kunt zich, door het online aanmeldformulier in te vullen, aanmelden voor therapie. Na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u zo spoedig mogelijk bericht van ons.

Scroll naar boven