Algemene oefentherapie

Weer soepel kunnen bewegen

Bewegingsklachten

Nek-, arm-, schouder-, rug- of knieklachten kunnen ontstaan door een niet optimaal houding- en bewegingspatroon of door het overbelasten van je spieren, banden en pezen. Houdings- en bewegingsklachten kunnen ook mede het gevolg zijn van stress, een blessure of ziektes, zoals artrose, scoliose of botontkalking.
De oefentherapeut maakt je bewust van je houding en van hoe je beweegt. Vervolgens leer je een optimalere houding volhouden en gevarieerd bewegen. Oefentherapie kan de pijn verlichten of helemaal wegnemen.

oefentherapie-hogervorst-8
oefentherapie-hogervorst-32

Osteoporose

Osteoporose, soms ook wel botontkalking genoemd, is een chronische aandoening van het skelet waarbij de botsterkte afneemt en de structuur van het bot verandert. Door deze veranderde botstructuur ontstaan gemakkelijk botbreuken, ofwel fracturen.
Factoren die een grote rol spelen bij het ontwikkelen van Osteoporose zijn leeftijd: hoe ouder hoe groter het risico, leefstijl (weinig bewegen, roken, alcohol, voeding), geslacht: vrouwen lopen meer risico, vroege overgang, snel werkende schildklier, medicatie (zoals Prednison) en een laag vitamine D gehalte.

Artrose

Artrose is een aandoening van de gewrichten. Een gewricht wordt meestal gevormd door twee botten. Om de uiteinden van die botten ligt een gladde bekleding: het gewrichtskraakbeen. Dit zorgt ervoor, dat de botuiteinden soepel ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.

Bij artrose gaat het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit en kan op den duur zelfs geheel verdwijnen. De botuiteinden zelf gaan elkaar dan raken. Mede hierdoor ontstaan er ook problemen met het onderliggende bot. Als reactie op de verminderde kraakbeenbescherming gaat het bot zijn dragende oppervlak vergroten om de druk op het gewricht te verminderen.

oefentherapie-hogervorst-35
oefentherapie-hogervorst-1

Ademhalingsklachten

Ademt u moeilijk? Bent u benauwd of hebt u last van hyperventilatie?
U kunt last krijgen van ademhalingsproblemen door o.a. spanning of stress. De ademhaling raakt dan in de war. Het kan voelen alsof u niet genoeg lucht krijgt of dat u juist duizelig wordt vanwege een te diepe of te snelle ademhaling.

Spanningshoofdpijn

Last van een drukkende, knellende hoofdpijn? Voelt het alsof er een strakke band om uw hoofd zit?
Van de schouders lopen er spieren naar de nek en het hoofd. Op die spieren staat dan misschien te veel spanning. Een niet optimale (werk)houding alsmede psychische spanning kunnen meespelen in de oorzaak.

hogervorst-bg-1

Hulp nodig? Meldt u aan via ons aanmeldformulier

U kunt zich, door het online aanmeldformulier in te vullen, aanmelden voor oefentherapie. Na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u zo spoedig mogelijk bericht van ons.

Scroll naar boven